2012. június 13., szerda

A társadalmi nyelvváltozatok főbb különbségei



Az anyanyelv, nemzeti nyelv több földrajzilag és társadalmilag is differenciált nyelvváltozatban létezik. Ezek a nyelvváltozatok adják a nemzeti nyelvet, amelyet minden egy nyelven beszélő ember képes megérteni, beszélni. Ekkor beszélünk köznyelvről. A köznyelvnek létezik írott és szóbeli formája. Az írásbeli köznyelv választékosabb, igényesebb formáját irodalmi nyelvnek nevezzük.  Nyelvváltozatokról beszélve elsősorban azt kell megvizsgálnunk,hogy az adott nyelvváltozat mennyiben tér el a köznyelv normáitól. Ezek az eltérések lehetnek szemantikaiak ( jelentéstani), szókincsbeliek, nyelvtaniak vagy hangtaniak.

A nyelvváltozatok területei, horizontális tagolódása:
Attól függőem, hogy egy adott nyelvet mekkora területen beszélnek, az egyes régiókban létrejöhetnek eltérések a nyelvhasználatot illetően. Ezek a nyelvjárások, mint pl.: székely, csángó, palóc.

A nyelvhasználat társadalmi, függőleges tagolódása:
A függőleges tagolódás vízszintesen elhelyezkedő alapegységei a csoportnyelvek. Ezek elsősorban szókincsünkben különböznek a többi nyelvhasználattól.
A szaknyelv pontos ismeretek, információk közlésére és cseréjére jött létre az adott szakmával, tudománnyal foglalkozók számára.
A hobbinyelvek esetében különböző szabadidős tevékenységek űzéséhez elengedhetetlen szókincskészletéről beszélünk.
A rétegnyelvek különböző korosztályokat jellemző nyelvhasználatokat jelölök. Ez alapján megkülönböztetünk gyermeknyelvet, diáknyelvet, ifjúsági nyelvet, de ide tartozik a katonai nyelv is.
A területi és társadalmi nyelvhasználaton túl valamennyi ember rendelkezik egyéni nyelvhasználattal, kisebb közösségek családi nyelvhasználattal.
Argó és szleng:

A tolvajnyelv, avagy az argó olyan mesterségesen létrehozott nyelvhasználat, ami jellegzetes szókincse miatt az adott nyelvhasználattal élők csoportján kívüliek számára többnyire érthetetlen. Eredetileg a bűnözői csoportok tagjai használták egymás között kódnyelvként. A szleng kevésbé igényes nyelvhasználata az argó és az ifjúsági nyelv-használat szókincséből táplálkozik, célja a köznyelvi nyelvhasználat színsebbé tétele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése