2012. június 13., szerda

A lineáris és a globális kohézió



A szöveg a kommunikáció legnagyobb egysége. A kommunikációs folyamatban kerek, lezárt, egész üzenetet jelent. Szöveg lehet egyetlen hang, mondat, ha megfelel a kerek, lezárt, egész közlésnek.
A szöveg mondatait a szöveg kohézió tartja össze. 

Lineáris kohézió:
A szövegegységeket összetartó erő a lineáris kohézió. A lineáris kohézió eszközei a szövegösszefüggést alkotó nyelvtani (grammatikai) kapcsoló elemek, grammatikai viszonyító elemek. Ilyen a ragrendszer, a névelő-és névutó használat, az állandó egyeztetés, a határozók használata és az igeidők alkalmazása. A szórenddel kiemelhetünk, hangsúlyozhattunk, irányíthatjuk az olvasó figyelmét. A szöveg téma-réma- hálózatát tekintve a szöveg egésze határozza meg, mi számít már ismert résznek (vagyis témának) és mi az új közléselem ( azaz a réma).   

Globális kohézió:
 A globális kohézió a szöveg egészére kiterjedő, tartalmi-jelentésbeli kapcsolat, ami a teljes szöveg egésszé tartozását teremti meg. A globális kohézió kialakításának eszközei a szöveg nagyobb egységeinek az összetartozását biztosítják. A globális kohézió alapja a téma. A logikai kapcsolat a különböző tagmondatok között lehet magyarázó, következtető, ellentétes, kapcsolatos, választó. A szöveg nagyobb egységei kapcsolatának vizsgálatakor fontos szempont a logikai elrendezés. A deduktív logikai rend az egész felől közelít a részletekhez, az induktív logikai rendben pedig a részletekből épül fel az egész. A címnek kulcsszerepe van a globális kohézió megteremtésének. Megnevezheti a szövegtárgyát, szereplőjét.
Az ismétlések, rokon értelmű szavak használata mind a lineáris mind a globális kohéziót erősíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése