2012. június 13., szerda

A kommunikáció funkciói; a beszédhelyzet és a szövegkörnyezet kommunikációt alakító tényezői



A kommunikáció az információ adásának, vételének vagy cseréjének a folyamata valamely jelrendszer szándékos és kölcsönös felhasználásával.

A kommunikáció funkciói:
      – tájékoztatás: vélemény- és gondolatközlés egy adott dologról
      – érzelemkifejezés: belső érzések, vágyak megfogalmazása (pl. líra)
      – felhívás: a hallgató befolyásolására való törekvés (kérés, kívánság)
      – kapcsolatokban: a befogadás megkönnyítését segíti (pl. köszönés, „sablon”-kérdések → egészség)
                   Kezdeményezés / fenntartás / lezárás
      – értelmezés (metanyelvi funkció): a nyelvi megformálás kérdése (pl. nyelvtani rendszer)
      – esztétikai funkció: irodalmi műalkotások

Beszédhelyzet:
Azaz információt módosító, árnyaló külső körülmények. Ilyen például a kommunikáció helye, és ideje. A közlés folyamat az adott szituáció szerint lehet magánjellegű (közvetlen) vagy nyilvános (társadalmi), formája szerint pedig írott vagy szóbeli. 

A szövegkörnyezet:
A szöveg mondatait, nagyobb egységeit kapcsoló elemek kötik össze. Ezt kohéziónak (szövegösszefüggésnek) nevezzük. Az összetartó erőt a szöveg elemi között fennálló grammatikai és jelentéstani kapcsolat biztosítja. Egy mondta vagy kifejezés értelmét a szöveg egyéb részeinek, egységeinek viszonylatában ismerhetjük meg pontosan, aktuális jelentését viszont a szövegkörnyezet határozza meg.  

A beszédhelyzet és a szövegkörnyezet hatásai:
A szövegkörnyezet és a beszédhelyzet szoros kapcsolatban állnak egymással, kölcsönösen hatnak egymásra. A környezet miniségét meghatározó nem nyelvi elemek kiválasztását és összekapcsolását a kommunikációs szituáció határozza meg.

A szóválasztás:
Egy ember szókincse különböző nyelvi rétegek elemeiből tevődik össze. Ilyen réteg például: köznyelv, a szleng, hobbinyelvek, az argó. A kommunikáció körülményei határozzák meg, hogy mikor melyik nyelvváltozat elemiből építjük fel mondandónkat. Azokat a szavakat, amelyek nem megfelelő rétegből kerülnek a közlés folyamatába eltévedt szavaknak nevezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése