2012. június 13., szerda

Mikszáth Kálmán látás-és ábrázolásmódjának sajátosságai a Jó palócok és a Tót atyafiak novellában



A XIX. századi magyar széppróza nagy újítójaként tartjuk számon Mikszáth Kálmánt, aki a realizmus felé közeledett. Regényeinek, novelláinak középpontjában népi hiedelmekre épülő mozzanatok jelentek meg. Mikszáth próza irodalma társadalmilag 3 rétegből építkezik: parasztábrázolás, felvidéki polgárság, dzsentrivilág bemutatása. A parasztábrázolást Mikszáth honosította meg a magyar irodalomban ( habár Jókai Mór regényeiben is találkozhatunk paraszti származású karakterekkel, de nála sosem főszereplőként jelentek meg).

Látás-és ábrázolásmódjának sajátosságai:
Az elismerést és a népszerűséget két novelláskötet - a Tót atyafiak és A jó palócok hozta meg. A paraszti témát szép irodalmi szintre emelte. Rámutatott arra, hogy ezen emberek lelkében is mély konfliktusok zajlanak. Az író ábrázolásmódjának fontos jellegzetessége az anekdotázás, ami élőbeszédszerű szóhasználatával közvetlenné, hitelessé teszi. Mikszáth hőseit idealizálja.

Tót atyafiak (1881)
A kötet négy hosszabb terjedelmű novellát tartalmaz, amelyek hősei a civilizációtól elzárt hegyekben, a természet szoros kötelékében élik mindennapjaikat. Sokkal szorosabb kapcsolatot ápolnak az állatokkal, mint embertársaikkal. Kiemelt szerepe van a természetnek, gyakran cselekménybefolyásoló magyarázó funkcióval rendelkezik. A novella cselekményét a szereplők békés, idilli életét feldúló konfliktusok kibontakozása képezi. Mikszáth népi babonákat, hiedelmeket ismerő mesemondóként van jelen. Jelen van a népi gondolkodásmód: mesébe illő túlzásokkal érzékelteti hőseinek idilli körülményeit. A novellák árnyalt és részletes lélekrajzot tartalmaznak. A spontánmesélő kedv rendkívül közvetlenné és könnyeddé teszi az elbeszélésmódot. A főhőseit kezdetben kívülállók szóbeszédéből ismerjük meg. Különböző konfliktusok hatására bekövetkező cselekmények mutatják meg valódi belső értékeiket. Az író tudatosan alkalmazza  a késleltetés és a balladai homály eszközét.

A jó palócok (1882)
A tizenöt rövidebb novellát tartalmazó kötet Mikszáth szülőföldjére kalauzolja az olvasót. Mikszáth falvakban élő palóc hősei sokkal közlékenyebbek, mint a tót hegyek lakói. Mikszáth gyakran szereplőinek szemszögéből szemléli a történéseket, és csak annyi információt közöl, amennyivel az adott szereplő rendelkezik ( szabad függő beszéd). Mikszáth rendkívül szűkszavúan ábrázolja az eseményeket, a sűrítés és a sejtetés eszközével teret enged az olvasói következtetéseknek. A természetleírásokat mellőzi, de a táj végig kíséri az eseményeket.  A népi hiedelmek, babonák a novellákban fontos cselekmény formáló erővel rendelkeznek. Ábrázolásmódjára nosztalgikus-elégikus hangnem jellemző, amelyet gyakran humoros elemek tesznek változatossá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése