2012. június 13., szerda

A nyelvújítási mozgalom törekvései; szerepének értékelése



A nyelvújítási mozgalom:
A nyelvújítás a nyelvfejlesztés egyik fajtája, amelynek során tudatos és tömeges változtatásokat hajtanak végre egy nyelvben. A nyelvújítás elsősorban nyelvművelők (írók, költők, nyelvészek) tevékenysége, célja a szókincs bővítése, az idegen szavak helyettesítése, a stílusújítás és az egységes nyelv megteremtése. A nyelvújítás legfontosabb eszközei az egyszerűsítés és az új szavak létrehozása.

Történelmi háttere:

Hazánkban a XVI. század közepéig a latin volt a beszéd és az írás nyelve, a magyar irodalmi nyelv egyházi szövegek fordításában jelenik meg először. II. József kötelezővé tette a német nyelvhasználatot, így már két tényező is akadályozta a magyar nyelv fejlődését.

Kibontakozása:

A felvilágosodás következményeként Magyarországon a XVIII. század. végén indult meg a magyar nyelv köznyelvvé válása. Bessenyei György a Bécsben élő testőr-író szembeszáll a latin nyelv egyeduralmával. Akadémia létrehozását sürgeti a nyelvi műveltség gondozására.
A korabeli magyar irodalmi élet vezéregyénisége Kazinczy Ferenc. Munkássága során bontakozott ki a nyelvújítási mozgalom. Szerinte a nyelv közmegegyezés kérdése, tehát formálható, alakítható. A hagyományőrzők (ortológusok) szembeálltak a nyelvújítókkal (neológusok). Kazinczy Tövisek és virágok című epigrammagyűjteményére az ortológusok válaszként a Mondolat című gúnyiratban támadták Kazinczyt. Az ortológusok nevében Szemere Pál válaszolt (Felelet a Mondolatra), a vitát pedig Kazinczy békés hangvételű Ortológus és Neológus nálunk és más nemzeteknél című cikke zárta. Az aranyközépútat javasolta.
A nyelvújítás módjai:
a)      Elavult szavak felújítása, pl.: aggastyán, lomb, fejedelem
b)      Tájszavak beillesztése a köznyelvbe, pl.: bitó, hulla
c)       Idegen szavak lefordítása, pl.: pincér, ellenszenv (lat.)
d)      Szavak összevonása által alkotott új szavak, pl: cső+orr=csőr, híg+anyag=higany, levegő+ég=lég
e)      Új szavakat alkottak:
      • Szóképzéssel: történelem, tengerész, állítmány, körzet, folyékony, adag

      • szóvégek megelevenítésével: kegyenc, újonc, cukrászda, szálloda

      • szóelvonással: a kapáiból a kapa, az árnyékból az árny

      • szócsonkítással:  címerből a cím, a zömökből a zöm

·      szóösszetétellel: búskomor, folyóirat, szemüveg

A nyelvújítás hatása: Kb. 10000 új szó születet, kialakult az egységes nemzeti nyelv, megújult a stílus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése