2012. június 13., szerda

A homéroszi világlátás az Iliász vagy az Odüsszeia alapján



Iliász:

Világkép:
A Homérosz-kori nemesség ideálja a harci erényekben, katonai nagyságban testesül meg. A hírnévvel és megbecsüléssel rendelkező embereknek példaként kellett szolgálniuk. A többségi és az egyéni céloknak, érdekeknek összhangban kellett lenniük.

Emberideál:

Akhilleusz a Homérosz-kori nemesség harci erényekben, katonai nagyságban megnyilvánuló ideálját megtestesítő hős. Akhilleusz sorsának kimenetele kettős: hírnévvel teli rövid élet vagy hosszú dicstelen élet. A hírnévért való küzdelme azonban nincs mindig összhangban a görög sereg érdekeivel. A szeretet rabnő elkobzása miatti fájdalma a közösség érdekivel szembeforduló dühöt szül. Elfordul a többségtől, ezáltal megbontva az érdekek egyensúlyát. A hosszú élet árán választott hírnév önző érdeket szolgál ki, nem erkölcsi példa többé. Az Iliász világképe túl lép a gyilkos nagyságban megtestesülő emberideálon.

Az istenek szerepe:
A tényleges csatát az istenek vívják, a végkimenetel is az ő kezükben. Két szinten értelmezhető az isteni beavatkozás: az Olümposzon és a trójai harctéren. Zeusz kegyeiért való küzdelemben, közvetlen beavatkozásban nyilvánul meg. Nem csak a cselekmény előre vitelében játszanak fontos szerepet az istenek, hanem a világkép formálásában. Kapcsolataik, vitáik, céljaik párhuzamban állnak a földiekkel.

Odüsszeia:

Világkép:
Az Iliászban megfogalmazott értékek sokat vesztettek jelentőségükből. A megkérdőjelezett eszmék nem lehetnek a kialakulóban lévő polisz-polgárság és az új hajós-kereskedő réteg világképének biztos alapjai, új ideálokra van szükség. Ezeknek az értékeknek a képviselője Odüsszeusz.

Emberideál:
A halál utáni, dicsősséggel szerzett halhatatlanság helyett az élet legfőbb érték. Az emberideál: az életet ésszel és értelemmel megélő bölcsutazó. A leleményesség, a világlátottság, az igazságosság, a nem vakmerő, nem megfontolt cselekedetek az új hőseszményt a közösségért is felelős emberré teszik. Az Akhilleusz-féle hősök közvetve küzdöttek a társadalomért. Odüsszeusz viszont nem csupán saját hírnevének egy-egy ragyogó sugarát engedi át a közösségnek, hanem közvetlenül küzd a társak életének megmentéséért.


Az istenek szerepe:
Az Iliász hősei az istenek „játékszerei”, ezzel szemben az Odüsszeiában a hősök nem csak előre elrendelés szerint vállalhatják sorsukat, hanem alakíthatják is azt.  A külső körülményeket itt is az istenek uralják,a lényegi különbség abban rejlik, hogy hősöknek elsősorban nem ellenségeiket, hanem saját gyarlóságukat kell legyőzni. Odüsszeusz felül tudott emelkedni balgaságán, nem követet el ostoba vétkeket, ellenállt a mohóságnak, kiérdemelte az istenek segítségét. Az Odüsszeiában nincs közvetlen beavatkozás, az istenek legfeljebb álruhában jelennek meg a haladók között. Az Olümposzi világ ábrázolásának legfőbb célja a világkép teljesebb bemutatása.

6 megjegyzés:

  1. fuuu, nem hiszed el mekkora segítség ez. egy csomó tételem ugyanez, és Iliászrol pl. lövésem nem volt.:):)

    VálaszTörlés
  2. dettó... :D csak én emelt szintes vagyok.
    úgyhogy köszönjük!

    VálaszTörlés
  3. nekem is az emelthez kell, és úgy nincs lövésem iliászról :D

    VálaszTörlés
  4. Kedves Enikő! én 45 éves fejjel teszek emelt érettségit magyarból,mert a választott szakomra ez kell,nem fogadják el 28 éves 5-ös érettségimet.Imádom a magyart,rengeteget készültem,bogarásztam,a tételeid óriási segítséget jelentenek és már csak 3 hét van hátra.Hála és köszönet érte.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon hálás vagyok amiért feltetted ezeket a tételeket! Ezer köszönet!

    VálaszTörlés