2012. június 13., szerda

Szinkrónia és diakrónia a nyelvben


A nyelvtörténet és a nyelvvizsgálat tára két módszer alakult ki a nyelvtudományban: a szinkrónia és a diakrónia. Elnevezéseik Ferdinand de Saussure-től származnak. 

A szinkrónia fogalma:
Leíró nyelvészet. A lényege a mindenkori jelen nyelvállapotának leíró vizsgálata. Statikusak és ugyanazon a kollektív tudaton belül léteznek. Tárgya a nyelvi rendszer egy idejű elemeinek egymáshoz való viszonya. Célja, hogy hogyan működik, vagy működött a nyelv az adott időszakban, ezért keresztmetszeteket, ú.n. létképeket készít a nyelvről. 

A diakrónia fogalma:
Történeti nyelvészet. Lényege a nyelvtörténeti korszakok meghatározásának és az azokban végbement nyelvi folyamatok vizsgálata. Nem ugyanazon kollektív tudatban élő elemeket egyesítenek.  A tárgya a beszéd dinamikája. Célja annak megállapítása, hogy mi, hogyan és miért változott meg a nyelvben idők során, ezért különböző időszakban keletkezett nyelvemléket hasonlítja össze.

A szinkrónia és a diakrónia viszonya:
Kölcsönösen kiegészítik egymást. A szinkrónia végtelen számú keresztmetszetet jelenthet. Két időben eltérő nyelvállapot azonban már diakronikus viszonyként jelenik meg, azok összehasonlíthatók. Tudományos megállapodás szerint a szinkrónia 30 évet ölel fel, hiszen ez az időtartam, amely során két egymást követő generáció tagjainak nyelvi szokásai azonosak.

Nyelvváltozások:
A nyelvi változás mindig a beszédben indul el.
Szinterei lehetnek:
-          a szókincs változásai
o   belső keletkezése (kohol -> koholmány)
o   külső átvétellel ( lájk)
o   jelentésváltozással (király)
-          nyelvtani rendszer változásai (az igeidők számának csökkenése)
-          hangrendszer változásai (Bolatin -> Balaton)
Eredményei lehetnek a beszédi rang gyorsulása, a szóátalakítás, nyelvváltozatok közti mozgás, spontán szókeletkezés, kihalás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése