2013. június 13., csütörtök

Gazdasági világválság

·     A gazdasági konszolidáció
Az 1920-as évek közepére pénzügyi stabilizáció -> gazdasági fellendülés, de aránytalanság van a világgazdaságban. Túltermelés a nyersanyagokból és az élelmiszerekből. A korábbi gyarmatok is termelnek. Széles az agrárolló, magasabb az iparcikkek ára, mint az agrártermékeké, vagy a nyersanyagoké. Védővámok – protekcionista gazdaságpolitika. Célja, hogy csökkenjen az áruforgalom a világkereskedelemben. Az USA-ban megjelenik a futószalag termelés, új technológia terjed el.

·     1929-33 gazdasági világválság
Előzménye a részvényárak gyors emelkedése. Sokan ebbe fektetik be a pénzüket, hitelre vettek fel részvényt. 1929 okt. 24-e fekete csütörtök: a részvényárak zuhannak a New Yorki tőzsdén. igyekeznek eladni a részvényeket, de a bankok nem adnak hitelt. Következménye: a vállalatok csődbe mennek, és csökken a termelés. Nő a munkanélk. aránya, a piac beszűkül kevesebb a vásárló, mint az áru.

·     Megoldási kísérletek
1932.ben Lausanne-ban nemzetközi konferencián a jóvátétel fizetését és a hadikölcsönök visszafizetését lezártnak tekintik. Az USA csak a fizetés átmeneti felfüggesztésébe egyezik bele.

·     Németo.
Hitler van hatalmon, aki közmunka programot hirdetett (később fegyverkezési programmá alakul.) Ezáltal megszűnik a munkanélküliség. A nemzeti munkafront a tőkéseket és a dolgozókat egyesíti. Kötelező belépni, és megszabta a munkavállalók jogait. Új anyagokat fejlesztettek ki. Új ker. szerződéseket kötöttek, az iparcikkekért cserébe alapanyagokat, és élelmiszert kérnek.

·     USA

1932-es választásokat Franklin Delano Roosevelt nyerte a New Deal programjával. Bankzárlat: csak a stabil, nagyobb bankok nyithatnak ki újra. Tőzsdefelügyeleti és betétbiztosítási intézmények felállítása. A farmerek támogatást kapnak, ha csökkentik a termelést. Az iparban állami beruházások, közmunkaprogram, a munkavállalók jogainak a garantálása, mulkanélk. segély és öregségi nyugdíj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése